На извънреден брифинг Марин Райков повтори заявеното още вчера от Министерството на икономиката, че Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и е установено, че няма съпричастност към ДС.

Вчера комисията публикува резултатите от проверка на целия служебен кабинет и в тях фигурираше единствено името на Стоянов, за когото имало данни, че е бил агент Младенов.

"Поканих ви с едно известно неудобство, защото темата не е централна и най-малкото не е моята тема. Тя е част от чалгата на прехода – принадлежност към ДС. Преди няколко дни поканих председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, за да изкажа своята институционална подкрепа, че защити моето име и това на Сергей Станишев от поредния опит за манипулация (имаше твърдения, че Райков е бил агент на Военното контраразузнаване и се появи фалшиво досие за лидера на БСП - б.р.). На следващия ден комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите зам.-министри е бил агент на 5-о районно управление на МВР. Стоянов е бил проверяван и има документ, че данни за съпричастност към ДС няма. Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства, и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на комисията среди", заяви Марин Райков в Министерски съвет.

Той подчерта, че от 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на Стоянов, а в архивния масив няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито каквато и да е следа за сътрудничество. Нямало и данни за заличаване на документи. Премиерът подчерта, че, доколкото е запознат, наличните единствено картонче и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на Закона за досиетата, не за агент.

Според Райков изискванията за проверка за принадлежност към ДС не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през 6 месеца. Той бе категоричен, че членовете на неговото правителство нямат нужда от шестмесечна индулгенция.  

„Комисията по досиетата беше създадена именно, за да спре рекета и поставянето в зависимост. Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията. Запазвам си правото да променя становището си по този конкретен случай при наличие на категорични и автентични доказателства”, заяви Райков.

Самият Божан Стоянов коментира по-рано пред журналисти скандала. На въпрос дали, когато е получавал номинацията от президента за служебния кабинет, е задаван въпросът дали има агентурно минало, той отговори: „Задаван е и такъв отговор е получен”. 
Лично Росен Плевнелиев тогава изтъкна, че никой от членовете на правителството не е агент на ДС.
„Не мога да коментирам какво знае премиерът и какво не знае. Моята роля е да реструктурирам енергетиката”, добави зам.-министърът.

Божан Стоянов е бил агент на ДС, категоричен бе обаче Евтим Костадинов пред БНР. Според него позицията на МИЕТ, които вчера поискаха да се установи как така през 2008 г. не е имало данни, че той е агент, а сега има, не е коректна.
Причината била, че по това време комисията не е разполагала с регистрационните дневници от МВР, това станало чак през 2010 г.
Костадинов обясни, че през 2008-а комисията е поискала от МВР да изпрати всички документи за Стоянов, ако има такива. Тогава зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев отговорил, че за това лице няма открити документи на ДС.
Явно някой в МВР е заблудил комисията, констатира Костадинов.

"Не разбирам защо г-н Райков от премиер се превръща в адвокат, игнориращ комисията. Мисля, че е достатъчно обидно - не само за членовете на комисията, а и за администрацията, която през изминалите години положи много труд за да може информацията да започне да излиза и да е обективна. Той игнорира истината!", коментира той пред "Дневник".

bTV съобщи, че разполага с рапорт от 8 юни 1988 г., според който 25-годишният тогава Стоянов, служител на „Балканкаримпекс”, е вербуван. Той бил член на Димитровския комунистически младежки съюз. Мотивите да бъде предложен са, че е „много активен комсомолец”.
„Към политиката на партията се отнася с разбиране, подпомага всячески мероприятията. Идеологически е правилно ориентиран. Много добре познава класиците на марксизма-ленинизма”, пише в предложението за вербовка.
Стоянов изразил готовност да работи със службите, но заявил, че не знае как и изразил съмнение за възможностите си. Все пак в деня на вербовката си съобщил за създаденото дружество „За защита правата на ученика” в английската гимназия. Поставена му била задача да установи формалните и неформалните му лидери.
Няма обаче документация за негови конкретни доноси.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Има ли агент на ДС в служебното правителство?